I disse dage bliver det diskuteret, om der skal lægges flere lag på køreprøver i fremtiden. Det er nemlig blevet foreslået, at køreprøven fremover også skal indeholde spørgsmål om god adfærd i trafikken – hvordan man er over for andre bilister på vejene, om man kan udvise lidt mere tålmodighed, samt om man verbalt kan slå koldt vand i blodet på trods af, hvordan trafikken omkring en er. I den forbindelse er det værd at italesætte, hvad en god bilist overhovedet er – og hvilke regler man virkelig skal overholde, for at være sikker på vejene.
Overhold færdselsloven
Regel nummer ét er naturligvis at køre efter reglerne: Overhold fartgrænserne og den generelle færdselslov. Flere påtager sig en ’det sker ikke for mig’-attitude, når de kører rundt på vejene, og har man travlt, kan der hurtigt blive trykket lidt ekstra på speederen, og ringer telefonen, kan man nemt tage den, uden at der sker noget. Men det gør der – derfor skal man bare lade være. Det påvirker ikke kun dig selv, hvis du kører og kigger ned i telefonen – det påvirker hele trafikken og alle omkring dig.
Slå koldt vand i blodet
I forhold til forslaget om god opførsel i trafikken er det altid en god ide at slå koldt vand i blodet, når du kører rundt på vejene. Mange kan hurtigt ryge i det røde felt, hvis nogle laver fejl eller kører dårligt eller langsomt, hvilket kan føre til skældsord og i værste fald hasarderede overhalinger eller beslutninger i trafikken. Tag i stedet en ekstra indånding og husk, at du nok skal nå det hele – der er ikke nogen grund til at opføre sig dårligt, bare fordi dem omkring dig ikke køre på samme måde som dig selv.
Vær’ en god pårørende – stop din påvirkede kammerat eller kollega
En anden vigtig ting er, at du både skal have dig selv og dem omkring dig i tankerne, når det omhandler god opførsel i trafikken. Desværre er der en tendens til, at alt for mange sætter sig påvirkede bag rattet, når de forlader julefrokosten eller arrangementet med arbejdet – fordi ’det kan man jo godt lige’. Men det kan man ikke. Sætter man sig bag rattet påvirket, risikerer man ikke kun at ødelægge det for sig selv, men også for alle andre omkring en. Mistænker du, at en omkring dig, en ven eller kollega, har et alkoholproblem, så er det vigtigt, at du reagerer og tager snakken. Det kan virke hårdt at tage den svære samtale, men det er nødvendigt. Husk i øvrigt også, at der findes mange måder at hente hjælp på, hvis du er pårørende til en, der har et problem.